Аз се радвам, че най-сетне имаме кандидатура на ГЕРБ, допълни държавният глава

Аз се радвам, че най-сетне имаме кандидатура на ГЕРБ, което катализира неизбежно и самият президентски дебат. Това сподели президентът Георги Първанов при днешното си посещение в Плевен.

 

Първанов поясни, че се надява на максимална деперсонификация на предизборната кампания, която да бъде по-скоро една възможност за същински президентски, а от там и политически дебат. Той взе отношение по някои от посланията на кандидата за президент на ГЕРБ и подчерта, че на Плевенелиев ще му се наложи да отговаря на много сериозни въпроси, свързани с несвършеното от правителството в приоритетните сфери - енергетика, здравеопазване, образование, наука и др.

 

Президентът Първанов предложи, преди да се дебатира за външната политика, военната реформа и армията, като елементи от дейността на президентската институция, да се говори по приоритетите и по това, какви реални мерки и действия ще бъдат заложени от страна на институциите за реализацията на тези приоритети.

 

Относно критиката към него от премиера, че не е успял да се осъществи като социален президент, Първанов изтъкна, че от всичките 28 случаи, в които е налагал вето, половината са свързани със социалната проблематика. Той сподели, че направеното от него в тази посока е много по-малко отколкото самият той би желал, но много повече отколкото са направили предишните президенти.

 

Точно тук би трябвало да се надгражда, а не да се зачерква или да се започва от нулата, призова Първанов. Идеята за приемствеността си струва да бъде обсъдена в рамките на този президентски дебат, който предстои, категоричен бе той. В Плевен президентът препотвърди решението си след изтичане на мандата му да се върне в БСП. Относно бъдещето на АБВ, Георги Първанов подчерта, че то е друга кауза и АБВ запазва своите възможности и своята перспектива. /Информация на Дарик радио.