Как законът позволява на работодатели да унижават служителите си при съкращения?

Как законът позволява на работодатели да унижават служителите си при съкращения? Фрапиращ случай, доказателство за това, е следващата история, която ще ви разкажем.

Работодател ще изплаща на бивша служителка обезщетение от 800 лв., като й превежда по 10 лв. месечно за период от 8 години. И всичко това - законно.

Преди около месец Марияна от Смолянското село Търън, получава писмо от бившия си работодател. От него разбира начина, по който ще й изплатят обезщетението за неизползван отпуск в размер на 823 лв.

„83 месеца ще ми бъдат изплащани по 10 лв. на месец цялата тази сума. А и има закон -след третата година се губи давността на тези пари и мисля, че това целяха да  не ги получа", разказва Марияна Касапова.

Обяснява, че писмото пристигнало след като се обърнала за помощ към Инспекцията по труда. Потърсила инспекторите след като отказала да подпише фишове, които й дали заедно с документите за съкращаване от фирмата.

„Когато отидох, те ми казаха, че няма да ги получа тези пари. Казаха ми също да ида да се подпиша, че са ми ги превели, а в същото време да им върна 91 лв. данък, който да бъде за моя сметка."

Казва, че провокирала  това отношение на работодателя  преди две години, като не спазила едно от изричните условия, а именно да не става майка.

Въпросите, които искахме да зададем  към работодателя  останаха без отговор. Днес шивашкият цех на въпросната  италианска фирма беше затворен. 

Подробности по темата – във видеото.