Случаите на измами, когато мошеници се представят за служители на различни институции, зачестяват

Случаите на измами, при които мошеници се представят за служители на различни институции, зачестяват, алармират от полицията. Във Варна например мним данъчен служител обикалял из търговските обекти в града и проверявал касите. Как да действаме в подобна ситуация?

В един от магазините, където измамникът се представил за данъчен служител, дори показал карта за легитимация, която обаче прибрал много бързо.

Мошеникът дори успял да вземе пари на една от продавачките, като я заплашил да й състави акт на стойност няколко хиляди лева.

\"Представят се за служители на банки, от Е.ОН. В доста от случаите гражданите предпочитат да дадат определена сума пари на този, който ги заплашва, за да избегнат по-големия акт, като смятат, че по този начин ще се оправят\", обяснява инсп. Антон Кирилов, отдел \"Криминална полиция\" , ОД МВР-Варна.

Често потърпевшите не желаят или просто се срамуват да се оплачат в полицията. Криминалистите обясняват зачестяването на този вид престъпления с това, че за някои това се е превърнало в поминък и начин на живот.

За да не станем жертва на измама, винаги трябва да изискваме да ни бъде представяна служебна карта. Освен това пари трябва да плащаме само при съставен акт за нарушение. От полицията съветват да подаваме сигнали за подобни опити за измами.