Контролират ли се тату студията в България, както и състава на цветните масла за татуиране?

Боите за татуировки съдържат тежки метали и други вредни елементи, които могат да причинят здравословни проблеми, предупреждават учени. Контролират ли се тату студията в България, както и състава на цветните масла за татуиране?

Ако за някои рисунката по тялото е чиста проба суета, то за Илко новата му татуировка е със сантиментална стойност. Това е фарът, който се намира в град Ахтопол, и може да се види от кея. \"Красив е. Свързан е с детството ми и символизира надеждата\",  разказва Илко.

Преди време инцидент на въпросния фар за малко не му струва живота. Днес морският пейзаж краси бедрото му. Възможно ли е, по ирония на съдбата, ахтополският фар за втори път да създаде на Илко неприятности със здравето?

Боите, с които се правят татуировките са направени специално и само за това. Това не са бои по заместване. Друг е въпроса, ако някой работи абсолютно нелегално, у дома, с някакви подръчни материали, разясни Емил, който работи като татуист.

Контролира ли се съдържанието на боите за татуировки, или можем да разчитаме единствено на съвестта на татуистите.

Лекари твърдят, че боите, които татуистите инжектират под кожата, съдържат почти цялата менделеева таблица. След попадне в организма багрилата могат да отключат алергии.

Инфекции и вирусни заболявания се спотайват в тату студиата, които не спазват изискванията за хигиена.

Отговор на въпроса кой и как контролира студиата за татуировки, очакваме от министерство на здравеопазването в първия работен ден след празниците.