Таксите на едро, които операторите заплащат помежду си при осъществяване на разговори, ще намалеят...

Таксите на едро, които операторите заплащат помежду си при осъществяване на разговори с мрежа на конкурент, ще намалеят с повече от 60% само в рамките на година и три месеца. Как това ще се отрази на цените за разговори по мобилните телефони на нас, потребителите ще видите тази вечер в \"Темата на Нова\".

 

Към днешна дата цената за терминиране на разговорите между мобилните оператори у нас е 13 стотинки. От началото на 2012 година Комисията за регулиране на съобщенията сваля тавана при мобилните мрежи до 6 и половина стотинки на минута разговор.

 

По разчетите на регулатора в началото на 2013 година цената на едро при разговорите в мобилните мрежи ще бъде 4.6 стотинки на минута, а при фиксираните мрежи – под 1 стотинка. Така по думите на Веселин Божков ще сме  отличниците в Европейския съюз.

 

Без съмнение цените на разговорите по телефона предстои да падат. Точни прогнози с колко и кога на този етап не могат да се направят. До края на тази година решението на държавния регулатор за намаляване на цените на едро между операторите ще бъде съгласувано с Европейските институции. Ако по неговия бюрократичен път до Брюксел и обратно няма спънки, документът ще е факт в началото на 2012-та.