Това каза в \"Здравей, България\" външният министър...

Тезата за аналогия между това, което се случва с Гълъбин Боевски в Бразилия и делото срещу медиците ни в Либия, е абсурдна. Това каза в \"Здравей, България\" външният министър Николай Младенов. 

 

Бразилия е демократична държава, на чието правораздаване имаме доверие. Либия беше една диктатура, коментира министърът.

 

В момента работим много тясно със семейството на Боевски и с Българския олимпийски комитет, за да може колкото се може по-скоро да започне процес и да се стигне до решение. В сегашната ситуация все още тече вътрешната процедура в Бразилия по повдигане на обвинение, обясни Младенов.

 

По думите му близо 400 са българите в Латинска Америка, които са задържани в различни държави по обвинение за пренос на наркотици. През последните 20 години не е правено достатъчно, за да се развиват отношенията с латиноамериканските страни, така че да има възможност присъдите на българите да се излежават в България, твърди външният министър.

 

Според него това, което може да се направи, е след приключването на процеса да се разговаря и да се търси споразумение, да се направи изключение и Боевски да излежи присъдата си в България.

 

Разговарях с бразилския министър Гълъбин Боевски да получи максимално добро третиране от властите и един прозрачен процес по международните стандарти, обобщи Младенов.

 

Предимно жени ще заместят посланиците агенти на ДС, след като те бъдат отзовани, обяви още външният министър Николай Младенов. Назначението им ще се случи веднага след като новият президент Росен Плевнелиев встъпи в длъжност.