Вторият вот на доверие в долната Камара на депутатите е насрочен за по-късно днес...

Правителството на новия италиански премиер Марио Монти премина първия си тест. Очаквано кабинетът от технократи получи вот на доверие в Сената с 281 гласа \"за\". Вторият вот на доверие в долната Камара на депутатите е насрочен за по-късно днес.

 

При гласуването в Сената само една партия - дясната Северна лига, не подкрепи правителството на Марио Монти. Италианските медии цитират бившия премиер Силвио Берлускони, който заявил, че може да \"дръпне кранчето\" на правителството, ако не му харесат действията на кабинета.

 

Бившият еврокомисар Монти заяви, че мерките за излизане от кризата ще бъдат балансирани между икономическия растеж и социалната справедливост. Бъдещето на еврото зависи от това дали Италия ще се справи през следващите няколко седмици, подчерта премиерът пред Сената.

 

Правителството е наясно, че е формирано за да реши сериозна криза, допълни Марио Монти в 45-минутната си реч. Той поясни, че ще реформира пенсионната система, която страда от големи неравенства и неоправдани привилегии за определени сектори.

 

Ще има и по-строги наказания за неплащане на данъци и промяна на данъчната политика. Освен това се предвиждат и сериозни мерки срещу мафията. Кабинетът му също така ще предприеме инициативи към фирмите, така че те да назначават на работа повече млади хора и жени. Идеята е бюджетът да бъде балансиран до 2013 година.