\"Любомир Павлов не би могъл да защитава свободната преса и да се бори срещу монопола\"...

На 16 ноември съиздателят на \"Труд\" и \"24 часа\" Любомир Павлов беше избран за председател на Съюза на издателите в България (СИБ). Заседанието беше определено от някой от участниците като драматично и скандално. След събранието стана ясно, че пет издания напускат съюза - \"Стандарт\", \"Новинар\", \"Земя\", \"Банкерь\" и \"Тема\". Все още не е сигурно дали някой от тях няма да останат или ще правят ли алтернативна организация.

 

\"Проблемът не е междуличностен, нямам нищо против Любомир Павлов. Аз просто казах, че ако той стане председател на СИБ, ще стане вторият корпоративен, частен съюз и няма да бъде обществен. Той не би могъл да защитава свободната преса и да се бори срещу монопола\".

 

Това обясни в \"Здравей, България\" Светлана Шаренкова, издател на вестник \"Земя\".

 

\"Проблемът при печатните медии е свързан с разпространението. Повече от 20 години то не е прозрачно. В България има няколко големи разпространителски фирми, които работят на тъмно. Многократно сме се обръщали към няколко министри на финансите, но не последна нищо\", каза още Шаренкова.

 

\"Проблемът е, че в съюза отворихме вратите широко и започнаха да влизат малки и неизвестни издания. Накрая започнахме да гоним процедурата и гласовете, а не да доказваме тезите си с авторитета на един или друг издател. Явно досега ние основателите на този съюз не осъзнавахме, че това е толкова важен пост\", каза издателят.

 

\"Твърдя, че жълтите медии не спазват законите в България и властите, и държавата не са на мястото си\", на мнение е Светлана Шаренкова.