Бившият еврокомисар Монти заяви, че мерките за излизане от кризата ще бъдат балансиран...

Кабинетът от технократи на новия италиански премиер Марио Монти получи окончателно одобрение в парламента.

 

След вчерашния вот на доверие в Сената, днес правителството беше подкрепено и от депутатите от долната камара. Сега Монти ще може да приложи антикризисната си програма за овладяване на дълговата криза в Италия.

 

Бившият еврокомисар Монти заяви, че мерките за излизане от кризата ще бъдат балансирани между икономическия растеж и социалната справедливост.

 

Бъдещето на еврото зависи от това дали Италия ще се справи през следващите няколко седмици, подчерта премиерът пред Сената. Правителството е наясно, че е формирано за да реши сериозна криза, допълни Марио Монти в 45-минутната си реч. Той поясни, че ще реформира пенсионната система, която страда от големи неравенства и неоправдани привилегии за определени сектори.

 

Ще има и по-строги наказания за неплащане на данъци и промяна на данъчната политика. Освен това се предвиждат и сериозни мерки срещу мафията.

 

Кабинетът му също така ще предприеме инициативи към фирмите, така че те да назначават на работа повече млади хора и жени. Идеята е бюджетът да бъде балансиран до 2013-та година.