Според предизборни анкети 45% от избирателите ще подкрепят консервативната Народна партия...

Испания гласува днес на парламентарни избори, които се очаква да дадат абсолютно мнозинство на десницата. Така разгневените испанци смятат да накажат управляващите социалисти заради водената от тях политиката на строги икономии и заради високата безработица.

 

Според направените предизборни анкети 45% от избирателите ще подкрепят консервативната Народна партия. Лидерът й Мариано Рахой, който почти сигурно ще оглави следващото правителство, обеща по време на предизборната кампания да се справи със забавения икономически растеж и високата безработица – 21.52%, която е рекордна за индустриалните страни.

 

Сегашният премиер социалист Хосе Луис Родригес Сапатеро, който е от осем години на власт, вече обяви, че се оттегля. Негов приемник начело на соцпартията е Алфредо Перес Рубалкаба.

 

От май 2010 г. испанците са подложени на политика на затягане на коланите -  намаляване с 5% на заплатите на държавните служители, замразяване на пенсиите, увеличаване на възрастта за пенсиониране от 65 да 67 г. Това нанесе удар върху доверието в социалистите и те бяха принудени да изтеглят напред с четири месеца парламентарните избори.

 

Право на глас имат близо 30 милиона испански граждани. Те трябва да подновят състава на двете камари на парламента – 350 депутати и 208 сенатори. /БГНЕС