От \"Топлофикация\" не дават категоричен отговор кога и дали топлото ще бъде пуснато...

 

Деца студуват в класните стаи и в детските градини в Шумен. Липсата на яснота кога ще има парно в града принуди директори на училища, детски градини и ясли да търсят алтернативен начин за отопление.

 

В три от училищата разчитат на така наречените печки-духалки. Те обаче едва успяват да осигурят необходимите 18 градуса в класните стаи. В една от яслите температурата в спалните помещения на децата достига едва 16 градуса.

 

Евелина Димитрова е майка на двегодишния Божидар. Заради студените помещения от една седмица оставя детето си в забавачката само до обяд. Поради същата причина и за да не се разболее, Ивайло Тодоров спрял детето си от ясла.

 

Още две детски градини и три училища в града са на централно топлоподаване или фактически без отопление. Необходимите 18 градуса в класните стаи едва се поддържат с печки, но при падане на температурите това ще бъде невъзможно.

 

Една от гимназиите обмисля вариант да учи в сградата на друга, стаите, на която са с 2-3 градуса по-високи.

 

И ако едно от училищата в града си е решило проблема като си премести учениците в друга сграда, то за детските ясли и градините това е невъзможно.

 

От \"Топлофикация\" не дават категоричен отговор кога и дали топлото ще бъде пуснато заради иск за обявяване на несъстоятелност на дружеството. Категорични са, че търсят варианти чрез друго дружество на фирмата.

 

От общината са категорични, че имат основание да прекратят договора с фирмата, но това няма да реши проблема с топлото, затова засега изчакват. Не е ясно обаче колко могат да чакат родителите на децата, които учат на студено.