Аргументите на двете страни в спора...

Напрежението между фермери и управляващи назря заради сумата от 340 милиона лева, които са предвидени за земеделците в бюджета за следващата година. Няколко месеца по-рано, браншовите организации се бяха споразумели с финансовия министър за повече пари.

Хронологията на спора накратко - няколко седмици преди президентските избори, земеделци и управляващи поставят подписа си под сумата от 570 милиона лева, с които да се изплаща държавната субсидия за декар площ за 2012-та. Ден след изборите обаче, земеделците разбрали, че няма да вземат уговорените пари.

На свой ред, земеделският министър контрира така: \"Да, тя е подписана три седмици преди изборите. Но не е терминът \"подписана\" – тя е финализирана тогава, защото ние започнахме да работим по тази финансова рамка в началото на година.\"

По-късно стана ясно, че документът всъщност е бил с пожелателен характер.

В защита на това, министър Найденов уточни, че парите на зърнопроизводителите са намалени, за сметка на други сектори в по-тежко състояние. Животновъдите ще получат със 75 милиона повече от предходната година. За първи път 25 милиона субсидия е заделена и за производителите на зеленчуци и плодове.

Сумата практически не може да бъде променяна, защото сроковете са изтекли, и предстои да бъде разгледана на комисия по бюджет и финанси, допълни министър Мирослав Найденов.

Без консенсус, протестите на фермерите продължават и утре.

 

И още по темата - във видеото.