Президентът Първанов потвърди варианта да наложи вето на закона за държавния бюджет за 2012-та.

Промените, свързани със субсидиите за земеделците и увеличаването на пенсионната възраст, са заложени в закона за държавния бюджет за 2012-та година. Заради социалното напрежение и стачките, президентът Георги Първанов потвърди варианта да наложи вето на закона. Коментарите дойдоха по време на среща на Първанов с приемника му Росен Плевнелиев.

Първанов коментира и започналите протести в цялата страна: \"Не очаквам бързо и скорошно преодоляване на това напрежение заради вътрешни проблеми и заради външната обстановка, тази критична финансова и икономическа ситуация в ЕС. Очакванията са по-скоро да се върви към затягане на обстановката\".

Според Георги Първанов, сред първите задачи на наследника му трябва да бъде свикването на консултативен съвет за национална сигурност във връзка с рисковете от социалноикономическата ситуация в страната.


И още от срещата между Георги Първанов и наследника му - новоизбраният президент Росен Плевнелиев потвърди намерението си да отзове всички дипломати с досиета от държавна сигурност. 

Георги Първанов обаче напомни, че Конституционния съд вече се произнесе против текстовете за лустрация на дипломатите. Затова настоящият държавен глава, определи искането на правителството като капан за Росен Плевнелиев.

Как коментира ситуацията в страната самият Росен Плевнелиев – вижте във видеото.