Норвежецът, който уби 77 души при две терористични нападения, беше обявен за невменяем.

Норвежецът Андерс Брейвик, който уби 77 души при две терористични нападения през юли, беше обявен за невменяем. Заключението е на двама психиатри, които дават категорична диагноза - 32-годишният убиец страда от параноидна шизофрения.

Крайното решение за присъдата на Брейвик остава в ръцете на съда, но ако експертизата бъде призната от магистратите, той няма да понесе наказателна отговорност. 

Психиатрите са стигнали до заключението за състоянието на терориста след проведени цели 13 интервюта. Освен това са водени разговори и с негови близки и познати. В доклада си експертите посочват, че Брейвик е живял в собствена измислена вселена, където всички негови мисли и действия са били плод на илюзиите му. На въпрос дали има съмнения относно диагнозата, единият от психиатрите Торгеир Хъсби беше категоричен, че няма.

На 22 юли дегизиран като полицай Андерс Брейвик взриви кола бомба в центъра на Осло и уби осем души. Веднага след това отиде на остров Ютьоя, където хладнокръвно изби 69 души в младежки лагер. Пред съда той призна за убийствата, определяйки като ужасни, но наложителни и пледира невинен. Брайвик заяви, че е \"военен командир от Норвежкото съпротивително движение и Ордена на норвежките рицари тамплиери\" и бил длъжен да се бори с прекалената толерантност към мюсюлманите от страна на норвежкото правителство.