По-твърдата храна изисква повече усилия при дъвкането. Това от своя страна развива челюстта...

Британски антрополог доказа, че храната, която приемаме, променя формата на челюстта ни. За проучването са направени детайлни изследвания на над 300 черепа на хора от 11 различни култури.

 

Значимо ли е това откритие и върху какво работят антрополозите от БАН разказа екип на \"Здравей, България\".

 

Оказва се, че българските антрополози са стигнали до извода на британския си колега преди няколко години. Изследвали са черепи от праисторическия некропол край Дуран Колак. Изводът е еднозначен – формата на челюстта ни не се определя от гена, а от храната, която приемаме.

 

По-твърдата храна изисква повече усилия при дъвкането. Това от своя страна развива челюстта. Прави я по-широка и променя ъгъла й. За разлика от структурата на прародителите ни, които са се хранели със семена и растителност.

 

В момента антрополозите в БАН изследват костни останки от Средновековието. Тяхната работа идва веднага след тази на археолозите. Щом се натъкнат на кости, археолозите ги изпращат за анализ в БАН, където се почистват и изследват с изключителна прецизност.

 

Със специална машина антрополозите изрязват част от костите. Парчетата се описват надлежно и се изпращат в лаборатория, където се прави ДНК анализ. Но дори и без сложните анализи е ясно - човекът е всеядно животно, а съвременните хранителни навици правят челюстта ни по-фина.