И двмата митрополити заявиха, че съвестта им е чиста...

Дни след като стана ясно, че повечето митрополити са агенти на Държавна сигурност, двама от тях дойдоха в Комисията по досиетата, за да прочетат информацията за себе си като агенти. От Светия Синод все още не са излезли с официална позиция.

Да прочете досието си днес беше дошъл сливенският митрополит Дядо Йоаникий. В архива информацията за него се пази под агентурния псевдоним \"Кирилиевич\".
 
За Новините на Нова сливенският митрополит заяви, че не знае, че е бил агент на ДС и допълни, че съвестта му е чиста и спокойна и че не е писал доноси.

В картона на Дядо Йоаникий обаче пише, че е бил вербуван да сътрудничи на 6-то управление на ДС през 1977-ма година. А в началото на 1990-та година е постъпило искане за унищожаване на личното и работно дело на агент \"Кирилиевич\".

На въпрос дали е грях ли е да служиш на ДС, Дядо Йоаникий заяви следното: \"Не мога да кажа сега грях ли е или не е грях. Грях е когато се нарушава Божия закон. Когато се нарушава любовта към ближния, това е грях вече.\"

И варненският митрополит Кирил дойде до Комисията по досиетата за да прочете папките за себе си. Той също заяви, че съвестта му е чиста и че в делата му не е имало никога нищо друго освен вярата и църквата.

Дядо Кирил остана с досието си повече от час. В материалите от и за него още миналата седмица ние прочетохме, че той е работил като секретен сътрудник на 6-то управление под псевдонимите \"Ковачев\" и \"Владислав\". Той е вербуван от чичо си докато учи в семинарията. Той има роля в така наречената разработка \"цитаделата\". Нейната цел е \"укрепване на монашеското братство и запазване на Зографския манастир като ценен паметник на българската култура\". Монах \"Кирил\" е изпратен да учи за 5 години в Богословския факултет в Солун, за да научи гръцки език. Ваканциите прекарва в Зографския манастир, от където докладва: \"Отец Йоан е потаен човек. За него няма нищо свято освен парите. Всичко друго не го интересува. Ако прояви някое друго чувство, то е само средство да стигне до своята цел.\"

В архивите се пазят и доказателства за парите, които агент Ковачев е получавал срещу разписка.

Какво коментира още пред Нова телевизия варненският митрополит – вижте във видеото.