Борисов и Цветанов бягат от отговорност, на мнение е Нинова...

\"Ние отправихме покана към премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов да дойдат на изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред. Те обаче бягат от отговорност, не искат да дойдат и да се разберат фактите и истината\".

 

Това коментира в \"Здравей, България\" Корнелия Нинова, член на Комисията по вътрешна сигурност и депутат от \"Коалиция за България\", във връзка със скандалите заради полицейското насилие.

 

\"Ние смятаме, че за всичко това е виновен вътрешният министър Цветан Цветанов и затова искаме оставката му. Аргументите ни са, че през тези три години той излиза и публично защитава подобни акции. Изразявал е позиция, че така се работи в МВР и че така се бори престъпността. С този стил на работа Цветанов стимулира подобно поведение\", каза още Корнелия Нинова. От опозицията дори са готови да стигнат до искане на вот на недоверие към правителството.

 

Според нея от началото на управление на ГЕРБ има ескалация на полицейското насилие и липса на промяна в политиката по отношение на националната сигурност и вътрешния ред.

 

\"Не може да се говори за ескалация. Множество подобни случаи съществуват в последните 10-15 години. Важният въпрос е даваше им ли се публичност, и то на случаите, които касаят обикновените граждани, или имаше натиск върху медиите и служителите на МВР да не коментират\", заяви от своя страна Красимир Ципов, зам.-председател на Комисията по вътрешна сигурност и депутат от ГЕРБ.

 

\"Ние имаме желани да работим срещу престъпността – нещо, което не се наблюдаваше в предишните правителства и това бе отчетено от нашите евроатлантически партньори\", коментира още Ципов.

 

\"Поемаме ангажимента да се направят промени в Закона за МВР и да се въведат стандарти за абсолютна необходимост при употреба на помощни средства или оръжие от страна на служителите на МВР\", обясни Красимир Ципов.