Така заетите в МВР ще бъдат малко над 55 хиляди души...

С още 3 хиляди бройки намалява щата си МВР. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов. Съкращения на служители обаче няма да има. МВР въвежда и стандарт \"Абсолютна необходимост\" при употреба на оръжие и помощни средства, което се очаква на практика да намали случаите на използването им.

В момента работните места в МВР са малко над  58 000.  В същото време от тях са заети само около 53 500. Част от незаетите бройки ще бъдат съкратени. За другите ще се търсят хора. С тази реформа министерството участва с ангажимента за 15 процентно съкращение на държавната администрация. Част от реформата вече се е случила след като всички агентурни досиета са предадени на държавния архив.

Финансовият министър Симеон Дянков похвали МВР за бързото си реформиране в условия на криза: \"МВР всъщност е един от четирите министерства отличници. Те предсрочно ще изпълнят на 100% това, което е заложено от съвета за административна реформа. В реално отношение от 2007 до 2012 г. Бюджета на МВР е спаднал с 20%\".

През настоящата година бюджетът на МВР ще е 999 милиона лева. През 2012 година предстоят още промени в закона за МВР. Очаква се създаването на ГД \"Национална полиция\", която ще обедини ГД \"Охранителна полиция\" и ГД \"Криминална полиция\".

Друга промяна ще е въвеждането на стандарта \"Абсолютна необходимост\" при употреба на оръжие. Заместникът на Цветанов уточни какво се крие зад промяната така: \"Общо взето да ограничим възможността  за употреба на оръжие при ненасилствени деяния и когато е постиганата законовата цел на употребата.\"

Повод за промяната са множеството дела, които България загуби в Европейския съд по правата на човека.