Операциите при тях са рискови...

Тревожна тенденция - расте броят на пациентите, страдащи от херния, жлъчни и белодробни заболявания. Операциите при тях са рискови, а остарялата апаратура понякога не позволява и на лекарите да бъдат прецизни. Университетската болница в Пловдив обаче дава нов шанс за много от тези пациенти в Южна България. 

 

Болницата разполага вече с нова операционна, оборудвана с най-модерната апаратура у нас за извършването на тези операции.

 

\"Много по-прецизна. Образът и възможностите са много по-добри, отколкото на досегашните, с които сме работили. И дава възможност да се извършват с нея оперативни интервенции от коремна хирургия, гръдна хирургия, урология, акушерство и гинекология\", обясни проф. Ангел Учиков от УМБАЛ \"Св.Георги\" - Пловдив.

 

Тази техника позволява операциите да се извършват безкръвно, а престоят на пациентите в болницата да е само един ден.

 

\"Едната част е самият анестезиологичен апарат, който позволява механичната вентилация и състоянието на анестетъчните газове в пациента, а другата част е мониториращата система, която дава информация за състоянието на сърдечно-съдовата система и дихателната система. И позволява една безопасна анестезия и пациентът да бъде сигурен, че всичко ще завърши както трябва\", каза доц. Чавдар Стефанов, анестезиолог.

 

Операциите са безплатни. Единственото, което пациентът заплаща  са консумативите, тъй като те не се поемат от здравната каса. Цената им достига до 450 лева. До края на годината болницата ще оборудва с последно поколение апаратура и две специализирани операционни.