100-процентова гаранция за това, че кражбите на парно ще спрат обаче няма...

Следенето на кражбите на топлинна енергия с термокамери и ежемесечното отчитане на топломерите ще оскъпи услугите на фирмите за топлинно счетоводство. Така смятат от Асоциацията на фирмите за дялово разпределение.

 

Мнението идва, след като миналата седмица излезе предложение на ГЕРБ за промени в Закона за енергетиката. Целта на измененията е да се предотвратят кражбите на топлоенергия. Един от методите ще бъде чрез дистанционни уреди за отчитане.

 

Идеята е клиентите на топлофикациите да заменят сегашните си уреди с такива, които отчитат потребяваната топлоенергия от разстояние, без да се влиза в апартамента. Така отчитането ще бъде всеки месец и ще се избегнат прогнозните дялове както в момента се изчисляват сметките ни.

 

Ако искаме само топломер, ежемесечното отчитане ще бъде по 1 лев или 12 лева за цялата година. При една от фирмите за дялово разпределение топломерът ще ни струва около 33 лева, а водомерът - 76 лева. По-прецизният едномесечен отчет е възможен при едно условие - етажната собственост да възложи на топлинния счетоводител да идва всеки месец и да отчита уредите.

 

В някои от столичните блокове всички семейства са постигнали консенсус и са сменили старите си уреди с по-модерните дистанционни устройства. 100-процентова гаранция за това, че кражбите на парно ще спрат обаче няма.

 

Съществува и друг вид система, която дава възможност да се проверява какво е показвал уреда предишни дни или месеци, без някой от потребителите да знае и без да се налага счетоводителят да обикаля около сградата.

 

Ако все пак се установи, че уредът е бил манипулиран, можем да бъдем санкционирани със сума, равна на тази за целия отоплителен сезон.