Очаква се предложенията за промени да бъдат представени днес...

Форумът на съдилищата ще поиска промени в Закона за специалните разузнавателни средства. Целта е да се съкратят сроковете за използване на методите на подслушване и следене. Очаква се предложенията за промени да бъдат представени днес.

 

Целта на магистратите е да се гарантират личните права на гражданите при използването на специални разузнавателни средства.

 

„Едно от нещата, които искаме, както по закона за електронните съобщения, така и по закона за СРС-тата, е да се даде възможност на органа, който дава разрешение, по негова преценка и при необходимост, да има достъп до материалите, по които се иска разрешението\", обясни Миглена Тянкова - член на Форума на съдилищата, председател на Хасковския окръжен съд.

 

Сред останалите предложения на форума на съдилищата е да се избегнат високите банкови такси, които сега гражданите плащат, когато им се налага да превеждат пари на съдилищата.

 

„При 30 стотинки, когато се иска за 3 страници незаверен препис, да се плащат да речем лев и петдесет такса обслужване на банката, наистина сериозно буди недоволството на гражданите и ние сме съгласни, че има повод за това недоволство\", каза Тянкова.

 

За целта съдиите искат плащанията към съда да бъдат възможни и чрез ПОС терминали с дебитни и кредитни карти, като така хората няма да дължат такси за обслужване на банките.