Директорът обещава в близките дни лекарите и персоналът да получат заплатите си за януари и февруари...

Без заплати почти година работят лекарите и обслужващият персонал в бившия белодробен диспансер в София, който лекува болните от цялата област. В белодробната болница на Сточна гара работят повече от 40 души - за без пари.

 

„От май месец не сме взимали заплати - а с какво се издържате? Мъжът ми е пенсионер и аз съм пенсионерка с 200 лв. пенсия. 27 години работя тук\", каза Пепа Иванова.

 

„Трудно е, разчитаме на близки хора...Някои колеги работят на други места, аз също. Няма как иначе\", обясни Ивона Георгиева, главна сестра.

 

„Последната заплата е априлска. За Коледа получиха великденска заплата. По принцип човек получава за изработено. Благотворителната дейност е благотворителна. Тоест, през тази една година е променено финансирането на това лечебно заведение\", обясни директорът д-р Кирил Палавеев.

 

Лечебното заведение получава пари от Здравната каса по седем клинични пътеки. От Касата не можаха да направят справка в рамките на деня колко пари са изплатени на белодробната болница за миналата година. От януари насам лечебното заведение е пълно с пациенти. Днес получиха и първият за годината транш от касата за хората, които са лекувани.

 

Директорът обещава в близките дни лекарите и персоналът да получат заплатите си за януари и февруари.

 

От Министерството на здравеопазването ни обясниха, че лечебното заведение се финансира една страна от държавни субсидии и от друга страна - от приходи по клинични пътеки. И двата източника на пари зависят от броя на пациентите, които са лекувани. В средата на миналата година болните станали малко и започнали финансовите проблеми. Затова в края на годината е сменен и директорът на болницата. От министерството са категорични, че изплащането на заплатите зависи от управленския екип на здравното заведение.

 

Неизплатените  възнаграждения за миналата година са на обща стойност 235 хиляди лева. А задълженията на болницата - 700 хиляди.

 

Репортер: Мария Цънцарова