Хвали ни за борбата с трафика на наркотици...

 

Корупцията продължава да бъде сериозен проблем в полицията, митниците и съдебната система в България. Това се казва в годишния доклад на Държавния департамент на Съединените щати за стратегията за борба с трафика на наркотици и с прането на пари и други финансови престъпления.

 

Вратички в закона и сложни юридически процедури, според констатациите в доклада затрудняват ефективността на съдебните процеси по знакови дела, свързани с организираната престъпност. От държавния департамент на Съединените щати са впечатлени, че у нас практиката е корумпирани чиновници да се преназначават или да се подлагат на натиск да напуснат, вместо да бъдат уволнявани и съдени.


България се определя и като транзитна страна за трафик на наркотици, но маловажен производител на синтетична дрога. Географското положение на страната ни я прави уязвима към международни организации за трафик на наркотици, а пристанищата ни се използват за транзит на дрога. И по-точно – кокаин от Южна Америка и хероин от Турция и Иран. В документа се подчертава още, че организираната престъпност у нас е, цитирам, „добре финансирана и загнездена в обществото\". Не липсват и положителни бележки. В документът е отбелязан  напредък в борбата с трафика на наркотици, а нашето законодателство помагало в международни разследвания и операции. Добре се оценява и създаването на специализирания съд. От Съединените щати обаче се надяват съдът да започне да помага за преодоляването на административните пречки, които според тях, са причина видни наркотрафиканти да не се преследват и наказват. Според американския департамент в страната ни липсва и ефективно законодателство за конфискация на имущество и авоари.