Неправителствените организации настояват отдавна за първото...

Развитие по казуса с Фонда за лечение на деца в чужбина - премиерът Борисов предложи два варианта за решение на проблема - отпадане на лимита от 180 хиляди лева - нещо, за което неправителствените организации настояват отдавна, или закриване на фонда изцяло.

Проблемът стана особено сериозен през последната седмица, след смъртта на 6-месечната Мерве. Според много хора тя е първата жертва на въвеждането на лимита на средствата, които държавата отпуска.

В случая с малката Мерве фондът отпуска максимума - 180 000 лева. С помощта на  приятели, родителите успяват да съберат още 32 хиляди лева, колкото не достигат за операцията. Набирането на средствата, обаче, отнема повече от 20 дни. Това забавяне се оказва фатално. След този случай от Фондация „Спаси, Дари на\" се заканиха да съдят Здравното министерство заради въведеното ограничение във финансирането.

„Ако лимитът падне, дори се надяваме да е още в сряда да няма да имаме причина да завеждаме дела\", заяви Десислава Хормузова от Фондация „Спаси, Дари на\".

Според Десислава, отделянето на по-големи суми, с които при нужда малките пациенти да се лекуват в чужбина, няма да намали броя на децата, които могат да се възползват от тази помощ. Но само ако бюджетът на фонда бъде увеличен.

„Тази година, бюджетът на фонда е 5 милиона лева, очевидно е, че няма да стигнат – с или без лимит – те ще стигнат до края на юни. Самият министър-председател каза, че ако е за 2-3 милиона, няма да рискуваме живота на децата. Да, за 2-3 милиона става въпрос – но над тези 9 милиона, които са дадени миналата година. С такъв бюджет на фонда не би трябвало да има никакви проблеми, никакви кампании и молещи родители по телевизията, които да молят за помощ\", коментира още Десислава.

Тя далеч не е толкова позитивно настроена спрямо опция номер 2, предложена от премиера, тъй като ако бъде закрит фондът, има огромен риск да пострадат още повече деца.

„Фондът за трансплантации беше закрит пак така рязко, бързо, създаде се суматоха, децата изгубиха много време, бяха прехвърлени във Фонда за лечение на деца, но пари за тях не бяха осигурени\", припомни Десислава.

А рязкото прехвърляне на пациенти от Фонда към Здравната каса може да доведе до забавяне, което да рискува живота на болните деца дори повече от лимита на помощта. Освен това не са предвидени и клинични пътеки за малките пациенти.

За коментар по темата, потърсихме и Здравното министерство. Но засега въпросите ни остават без отговор.

 

Вижте повече във видеото.