Финансовите министри от еврозоната одобриха отпускане на втори спасителен заем за Гърция.

Финансовите министри от еврозоната дадоха окончателно одобрение за отпускане на втори спасителен заем за Гърция. На приключилото късно снощи заседание в Брюксел, Еврогрупата настоя също бюджетният дефицит на Испания да бъде съкратен до 3 процента от Брутния вътрешен продукт през 2013 година.

Финансовите министри от еврозоната оцениха положително програмата за преструктуриране на държавния дълг на Гърция, която ще позволи дългът да бъде съкратен до 117 процента от БВП през 2020 г. В момента държавният дълг на Гърция е около 160 процента от  БВП.

Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер съобщи, че Еврогрупата е приела принципно политическо решение за отпускане на втори спасителен заем от 130 милиарда евро на Гърция до 2014 г. Той добави, че предстои уточняването на някои технически подробности, което се очаква да стане до сряда.

Жан-Клод Юнкер посочи, че шефката на МВФ Кристин Лагард е потвърдила по телефона подкрепата на фонда за втория антикризисен план за Гърция. Предстои уточняването на някои технически подробности по отпускането на заема, което се очаква да стане до сряда. След Гърция, на свой ред и Испания отправи предизвикателство към еврозоната.

Финансовите министри се съгласиха снощи Испания да съкрати през 2012 г. бюджетния си дефицит до 5.3 процента от брутния вътрешен продукт вместо съгласуваните преди това с Европейската комисия 4.4 процента. През 2013 година обаче Мадрид трябва да се върне към рамките на 3-процентния дефицит, съгласно наложените от ЕС фискални правила.