Министерството на образованието разреши повишаване до 2/3 от студентските издръжки

 

През следващата учебна година се очаква да има леко поскъпване за някои специалности. 

 

Новите цени за висшите учебни заведения започва от 340 лева и достигат до 1150 лева в зависимост от професионалното направление и университета.

 

Повечето ректори за сметнали, че въпреки ниските си бюджети, все пак няма да повишат съществено таксите. Университетите не са се възползвали от законовата възможност да повишат таксите с 2/3 от издръжката на студентите и така поскъпването на повечето места ще бъде с 10 и 20 лева .

 

В Софийския университет таксите ще останат без промяна, като най-ниски са на специалностите педагогика, икономика и туризъм. 500 лева ще плащат студентите по история и философия, а най-високите такси ще заплащат математиците и студентите, които изучават компютърни науки.

 

554 лева ще заплащат студентите от Университета за национално и световно стопанство, ако искат да учат социология, антропология или политически науки.

 

Също както в Алма Матер и студентите в Икономическия университет ще дават по 340 лева за икономика, администрация и управление. Таксите  са еднакви за бакалавър и магистър.

 

Тези, които искат да станат медици пък ще плащат годишно по 664 лева за бакалавър и 900 лева за магистър. 

 

В Пловдивския университет най-евтино излиза обучението по педагогика и икономика, а историята и археологията от следващата година ще бъдат 560 лева.

 

Във Великотърновския университет филологията и националната сигурност излизат около 550 лева. 760 лева пък ще струва обучението в науките за земята.

 

Най-много пари ще дават студентите в Националната академия за по театрално и филмово изкуство. Таксите за една година там ще е 1150 лева.

 

Кандидат-студентските такси също вече са определени - те са между 20-50 лева.

 

Репортер: Мария Димитрова