Пораженията, нанесени от бурята по северното ни крайбрежие, са за над 10 милиона лева.

Месец преди началото на туристическия сезон плажната ивица на северното ни крайбрежие бавно се възстановява след опустошителната буря. Щетите обаче все още личат, като на места липсват стотици квадратни метра пясък. Все още не са възстановени и разрушенията на север от Варна, в района Кранево. В  същото време 12 от 47-те плажа в областта са без концесионер. За да се намерят кандидати, тръжната цена на някои от тях е намалена с 50%.

Въпреки че морето върна част от пясъка, плажната ивица във Варна остава видимо по-тясна или издълбана, а буните - със сериозни разрушения.

По първоначална информация пораженията, нанесени от бурята по северното ни крайбрежие, са за над 10 милиона лева. Каква част от тези пари ще отпусне държавата за възстановяване засега не се знае.

„Изпратили сме информацията до регионалното министерство, нямам конкретен отговор, така че не мога да кажа на този етап как се разглежда въпросът, какви средства ще бъдат отделени, как ще бъдат коригирани пораженията", коменитеа областният управител на Варна – Данчо Симеонов.

Очаква се проблемът да бъде обсъден в министерството тази седмица.

Народния представител Димитър Атанасов заяви, че държавата може да се намеси в случай, че концесионерът се откаже от концесията и не изпълнява задълженията си.

Репортер: Искра Урумова