За публикуване на копия от оригинални дипломи в сайтове за продажба на фалшиви, разбираме от интернет

Оригиналните дипломи на хора, завършили висше образование, се изполват в инетернет обяви за продажба на фалшиви дипломи. За публикуването на копия от оригинални дипломи в сайтове за продажба на фалшиви, разбираме от обяви в интернет. В тях се предлагат документи за завършено средно и висше образование от университети и училища в  цялата страна, на цени от 800 до 2 500лв.

 

Дипломите се изготвят в седемдневен срок като за пример са показани две - на жена, завършила магистратура по Администрация и управление в Нов български университет и на мъж магистър по Комуникационна техника и технология от Техническия университет.

 

„Абсолютно идентична е, тоест, това е копие на моята диплома", каза Александър Янков.

 

От Техническия университет също потвърдиха това. Дипломата на Александър стои от няколко години в интернет като до момента е разпространена в над 50 сайта. Мъжът предполага, че е попаднала в тях, след като преди време я е сканирал на работното си място. Органите на МВР дори са установили, че се използва за направата на фалшификати.

 

„Преди две години имах срещa с човек от ГДБОП. Не са ми обянсили нещо конкретно, просто стана ясно, че моята диплома по някакъв начин се използва за правене на фалщиви дипломи", каза Александър.

 

Проблемът не само, че не е решен, но с времето се задълбочава.

 

„Аз от вас разбрах преди няколко дни, че моята диплома все още се използва за такава търговия и чак вчера проверих и видях, че наистина я има в най-обикновени сайтове за продажба на всякакви неща и има и дипломи, даже писах на единия сайт да премахнат моята - снимката на дипломата ми, защото е нелегално такова нещо, би трябвало самите администратори да следят какви обяви се пускат", твърди Александър.

 

Но те очевидно не го правят, а Александър няма как да ги принуди. Въпреки това, не смята да подава жалба в полицията защото е убеден, че няма смисъл.

 

В същата ситуация е и Бисерка Зарбова - дългогодишен служител на МВР и началник сектор в Института по психология. Дипломата й от Нов български университет е от най-често срещаните в обявите за продажба на фалшиви дипломи. За това  научава от нас, но предпочита да не го коментира. В същото време от университета веднага взеха мерки.

 

По данни на полицията за миналата година са извършени 618 проверки за изработка на фалшиви дипломи. Образувани са 531 досъдебни произовдства като 424 от тях са приключили с мeнение за съд.

 

Репортер: Вероника Димитрова
Оператор: Димитър Василев