Десетки населени места остават без бензиностанции, докато не свържат касовите си апарати с НАП...

Десетки населени места остават без бензиностанции и газстанции. Собствениците им не успяха да поставят в срок нивомери на резервоарите, както изискват от Националната агенция за приходите.

Така много шофьори са принудени или да оставят колите си, или да пътуват до отдалечени места, за да заредят с гориво. Около 20 населени места в община Баните остават откъснати от бензиностанции и газстанции. Най-близкият пункт за зареждане е поне на 25 километра – в Ардино.

Гражданите изразяват недоволството си от проблематичната ситуация, а някои споделят, че това за тях е безизходица.

Собственик на газстанция каза, че вече две седмици чака техници да монтират нивомери, а един от собствениците на бензиностанция в с. Баните каза, че въобще няма пари да ги купи.

„Между 10 и 15 хиляди с ДДС – нямам тези пари в момента. Търся кредити. Като намеря средства, тогава ще успея да ги поставя", добави той.

Инвестициите в нивомерите са непосилни за много собственици на малки бензиностанции. Пред дилема са изправени и в Дъбово.

Христо Левтеров, управител на бензиностанция в Дъбово, каза, че за него е по-добре да затвори, отколкото да работи на загуба.

От приходната агенция повтарят, че законът е за всички.

„Целта на тази мярка не е налагане на санкции на всяка цена, а да има дистанционна връзка на всеки касов апарат в страната, което ни дава уверение, че много по-голяма част от оборотите ще бъдат декларирани", каза Росен Бъчваров, директор „Комуникации" в НАП.

В същото време бензиностанцията в Баните не е единствената, която продава на вересия. Оборотите са предимно от местните хора, спрямо техните възможности, обаче стотици шофьори така и няма откъде да заредят колите си.