С промяната съдиите наистина стъпват в 21-ви век...

Съдии и прокурори ще имат постоянен достъп до регистрите на Агенцията по вписванията. Това ще ни даде възможност да пестим такси за различни справки, а и намалява риска от атаки на имотната мафия. Очаква се проверките на магистратите да направят и по-кратки дългите дела и да ограничат шансовете за злоупотреби.

 

С промяната съдиите наистина стъпват в 21-ви век. И само за секунди, с индивидуална парола могат да разберат кой какво притежава, кое имущество могат да запорират при съмнение за пране на пари или ако родител не изплаща издръжката на детето си.

 

„Гражданите и предимствата за тях са, че на практика ще имат една по-голяма сигурност, която и ще идва по-бързо в резултат на тези проверки. Това означава, че няма да се спират производствата, за да се изчаква изтичане на срока, в който съответно да бъдат плащани таксите и от друга страна да бъдат правени проверките", каза Диана Ковачева, министър на правосъдието.

 

А служителите на Темида могат да правят справки и за състоянията фирмите, вписванията на сделки, богатството на бандити.

 

„Например, при произнасяне по мерки за неотклонение, където един от критериите е имущественото състояние на подсъдимия. По делата за несъстоятелност също така съдът се интересува от имущественото състояние на търговеца", коментира Красимир Влахов, председател на Софийския районен съд.

 

И затова съдиите поискали пощальоните да бъдат заменени с клавиатура.  Пределът на магистратското самарянство: „Конкретният повод, по който се обърнахме към Министерството на правосъдието, бяха молбите за освобождаване от държавни такси, защото там съдът се произнася само въз основа на декларация на имущественото състояние на молителя, но досега не разполагаше с механизъм дали данните са верни, или не", допълни Влахов.

 

От предприетото обаче не трябва да се очакват чудеса, въздържани са съдиите. Едва ли хората не биха определели като истинско чудо решаването на дело за ден, вместо за година и пестенето на пари от джоба им за пощенски разходи на съда.

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.