За това алармират екоорганизации, които започнаха подписка в защита на парка...

2/3 от Морската градина на Варна могат да бъдат застроени с приемането на новия Общ устройствен план на града. За това алармират екоорганизации, които започнаха подписка в защита на парка.

 

Строителството се допуска чрез специфични правила и норми към плана, одобрени от Общинския съвет.

 

 „От тази част в новия Общ устройствен план, което включва и Зоокъта, това е надолу алеята към Хоризонт към плажа и до Евксиноград се допуска строителство, макар и в минимални параметри. Всеки собственик на парцел тук в тази част, а те не са малко, ще има право първо да огради мястото си, второ ще има право да иска достъп до мястото си. Тоест, трябва да се построят тротоари, трябва да се регулира движението в Морската градина и това вече безвъзвратно ще бъде загубено за варненци като парк", твърди Кръстю Кръстев от Гражданско сдружение „Зелена Варна".

 

От Общинския съвет контрират, че посочената територия е извън така нареченото историческо ядро на парка. Освен това били заложени минимални параметри на застрояване.

 

„От типа на ресторанти, хотели, частни домове, дори да се опитва националният експертен съвет да им слага занижени показатели, тези показатели в рамките на строителството, на реалното строителство, ще избуят. Начинът на строителството, вандалският строител, ще унищожи Морската градина", каза Кирил Йорданов, кмет на Варна.

 

 „Ще им се наложи да сложат светофари, защото ще вкарат коли вътре, сигурно ще стане един квартал", обясни арх. Кристиян Саралиев.
„То няма как да стане квартал, защото това е паркова територия. В паркова територия не се допуска такова строителство", обясни Николай Апостолов, председател на Общински съвет – Варна.

 

Според общинските съветници споровете около темата имали за цел да бавят приемането на новия устройствен план. Според хората: „Абсолютно съм на мнение, че няма смисъл да се строи нищо тук специално. Не остана друго място, където да няма строежи или някакви сгради".

 

Събирането на гласове срещу каквото и да било строителство в Морската градина продължава. Подписката ще бъде връчена на областния управител.


Репортер: Искра Урумова