Стоките са открити при проверки в търговската мрежа само за седмица..

 

Сред най-честите нарушения, на които са се натъкнали инспекторите при проверките, е неправилното съхранение на продуктите. Проверяващите са открили и храни с изтекъл срок на годност.

 

Предлагани са стоки без идентификационна маркировка и с некоректни търговски документи.

 

Само за седмица инспекторите от Агенцията по безопасност на храните са направили близо 8000 проверки. Затворени са 10 търговски обекта и са съставени 91 акта за административни нарушения. Повече от 400 са предписанията за по-добра работа за търговия с храни.

 

Екипът на Нова заедно с д-р Николина Кънчовска посетиха столичен магазин за хранителни стоки. Провериха се етикетите, маркировката, сроковете и дали са спазени начините за съхранение на продуктите.

 

Неправилното съхранение на храни е сред най-честите нарушения според инспекторите от Българската агенциоя по безопасност на храните.

 

В навечерието на Великденските празници яйцата са под постоянен контрол. Един стар трик за разпознаване на старото яйце от прясното е да го потопите в достатъчно дълбок съд с вода. Ако потъне - е прясно, ако изплува - е старо.

 

При козунаците трябва да следим за наличние на оцветители, обясняват още инспекторите. Всичко трябва да е в нормата, както е по етикет.

 

От Агенцията по безопасност на храните напомнят, че дежурният телефон при съмнения за нарушебние е 0700 122 99.

 

Репортер: Николай Василковски