Четири от животоподдържащите медикаменти за онкоболните липсват на пазара...

Без тези лекарства лечението на пациентите е немислимо, алармират докторите, които с тревога предупреждават, че ненавременните терапии ще доведат до усложнение при много от болните.

 

В момента хиляди онкоболни  в цялата страна чакат да минат химиотерапия. Само в Онкодиспансера в Пловдив те са 500. Един от тях е Генко Рабаджийски. Вече трети месец той чака за животоподдържаща терапия.

 

Преди три години мъжът е опериран от карценом на дебелото черво. Всяко забавяне на химиотерапията сериозно влошава състоянието му. Ако лечението му беше започнало навреме, сега нямаше да има разсейки на далака и на бъбречната жлеза.

 

Лилия Илиева отива за поредната процедсура, но с притеснението и този път да не бъде върната заради липса на лекарства. Жената е безработна и не вижда как ще събере пари, за да си купи животоподдържащите медикаменти.

 

По закон лекарствата за химиотерапия се доставят безплатно на пациентите. От тази година би трябвало болниците сами да се договорят с фирмите-доставчици, като Здравната каса заплаща лекарствата, но на цени, които тя е посочила в позитивния списък. Те са далеч по-ниски от търговските, на които работят компаниите.

 

Д-р Владимир Канарев, началник на Отделението по химиотерапия- Пловдив, коментира, че това пряко договаряне за някои от позициите, се осъществява в позитивна посока. Фирмите, които трябва да доставят медикаментите, не осъществяват контакт с ръководството на отделението за пряко договаряне относно доставяне на тези медикаменти. При тази ситуация лекарите са принудени да предлагат на част от пациентите алтернативна схема за лечение, но не винаги тя дава желания резултат.

 

На въпроса защо липсват четири важни лекарства за химиотерапия, Калина Пенчева - директор на Дирекция „Лекарствена политика" при НЗОК, отговори, че Съгласно закона за здравното осигуряване Здравната каса има задължение да заплати всички медикаменти, които са отчетени за лечението на онкоболните по клиничните процедури 05 и 298.

 

Цените между болниците и търговците на едро са договорени по Закона за обществените поръчки. До НЗОК са достигнали многобройни сигнали, че фирмата-производител, прави неритмични доставки на нашия пазар - тоест не доставя лекарствата в срок. На 30 март международната фирма е съобщила в официално становище, че не може да достави не само за България, но и в световен мащаб тези медикаменти за неопределен период от време.

 

От Здравната каса са поискали доставчикът да се откаже официално от работа със съответните лечебни заведения, където има спечелен търг, за да може да се даде шанс на други производители да доставят необходимите лекарства.

 

Калина Пенчева потвърди, че НЗОК няма нищо общо със скандала за намаляване на цените на лекарствата. Към момента болниците работят със договорените цени, които са от миналата година.

 

За решаването на проблема сега болниците търсят Здравната каса и ресорното министерство.

 

Репортер:  Благой Бекриев