Депутатите предложиха смяна на модела за справяне с проблема...

Инициативата е отворена за всеки, който иска да се присъедини. В социалната мрежа вече има страница - Карта на бездомните кучета в София, на която се събира информация от граждани.

 

Общинският съветник от НДСВ - Любомир Дацов, сподели, че има договореност всички получени сигнали, под формата на съобщения, да се качат на интерактивна карта.

 

Когато картата се изготви, ще може да се види къде са най-големите популации на бездомните животни. Тя ще бъде предоставена на „Екоравновесие" и на кмета Фъндъкова, за да спомогне за работата им по наболелия за софиянци проблем.

 

Генералната идея на този проект е следенето да бъде мониторно, след като „Екоравновесие" си свърши работата.

 

От НДСВ смятат, че хората трябва да бъдат активизирани, за да може да се създаде един нов модел на решение с проблема. Те предлагат първо от общинското предприятието да създадат регистър с постъпването на всяко куче - снимка с описание на болести и проблеми, които има. Тази информация трябва да се публикува за месец на официалната страница, тъй като много хора биха могли да осиновят животно. След това да следва евентуална евтаназия. За целта и за да се съобразят с бюджета, могат да се използват досегашните приюти.

 

По последни данни, прибирането на едно куче от общинското предприятие, струва около 280 лева, каза Дацов. „Екоравновесие" започна един „корпоративен" модел" , допълни той.

 

„Не може да има  безпризорни кучета в града. Те трябва да бъдат или в подходящата среда с подходящата грижа или трябва да бъдат в съответния приют, ако има такъв" , каза за финал депутатът на НДСВ.