Разчетът вече е изпратен в Министерството на здравеопазването...

 

Детското отделение на болница „Пирогов" буквално се разпада. Вчера Новините на Нова ви показаха, че битовите условия там създават опасност за живота на най- малките пациенти. От таваните тече вода, болничните легла са счупени, лампите не светят, а асансьорите са развалени.  

Екипът на Новините потърси отговор на въпросите кой трябва да намери пари за ремонт на отделението и докога пациентите ще бъдат лекувани при тези условия. 

 

Ситуацията е най-страшна в двете отделения, до които родителите на малките пациенти нямат достъп - операционните и реанимацията. 

 

Въпрос на време е заради разпадащата се сграда да се стигне до много сериозен инцидент, категоричен е директорът на „Пирогов" проф. Димитър Раденовски. 

 

От болницата вече са направили архитектурен план и пълен разчет на нужните средства за ремонт.

 

„Необходими са 7 млн. за всичките клиники на детската хирургия, на всички етажи, включително подземия и покриви, операционни и реанимация", обясни проф. Раденовски.

 

Разчетът е изпратен в Министерството на здравеопазването. Средства обаче няма.

 

„Това са парите, които ние сме изкарали от клинични пътеки. Ние нямаме 38 млн. за година, превеждат ни ги в болницата и ние започваме да харчим от тях. Няма такова нещо. Ако ние този месец изработим 3 млн., ще ни бъдат дадени толкова", каза още Раденовски.

 

Така на практика се оказва, че единственото, което е нужно, за да се лекуват децата в нормална болница, е Министерство на здравеопазването и Министерският съвет да намерят нужните 7 милиона. 

 

Ще се случи ли това? Отговорът ще потърсим от здравния министър Десислава Атанасова тази неделя в предаването „На 4 очи". 

 

Репортер: Надя Ганчева

Оператор: Владислав Милиев

 

Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова в сайта Nova Play.