Производителността на служителите спада до 50%, когато работят в съботен ден...

Бизнесът губи милиони в дните, в които отработваме почивки. Причината е, че продуктивността в такива дни е наполовина. Качеството на работата спада рязко, а контактите с чужди партньори са невъзможни.

Освен това работниците не са достатъчно концентрирани и има рискове от трудови злополуки. Само през април на два пъти се налага да отработваме през уикендите, заради струпване на почивки.

Нагласата на много хора е да свършат по-бързо, за да си тръгнат от работа. Намалената производителност на служителите в дните за отработване се оказва основен проблем за бизнеса по време на криза.

„Хората от една страна се чувстват уморено, от друга – концентрират вниманието си на друго място. Бизнесът губи от това. Отразява се, и на качеството, и на производителността на работещите. Производителността в един такъв ден е 50 %", каза Томчо Томов от Българската стопанска камара.

Така бизнесът трупа щети от върната и нискокачествена продукция. Заради липса на концентрация и нежелание за труд, често в такива дни се стига и до инциденти на работното място. Най-тежки обаче са загубите за компании, които работят с партньори в чужбина, за които този ден е почивен.

Струпването на много почивни дни след дългата работна седмица също ощетява бизнеса. След почивка човек трябва да се адаптира и концентрира, докато започне да работи с пълния си потенциал.

Най-малки са щетите са туризма и сферата на услугите, в които ритъмът на работа е постоянен.

Репортер: Георги Георгиев