Собственици на заведения алармираха, че дружество без лиценз обикаля обeктите им...

Пореден скандал около въпроса кой може да събира пари за авторските и сродни права на музикални произведения. Собственици на редица заведения алармираха, че дружество без нужния лиценз обикаля обектите им, предлага договори и съставя констативни протоколи изцяло в нарушение на закона.
От Министерството на културата потвърдиха, че има сериозен проблем и затова на много собственици се налага да плащат два пъти.

 

В столично заведение влизат двама души. Представят карти на инспектори от Европейска агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права - ЕАЗИПА и заявяват, че правят проверка.

 

„Видяха, че нямаме договор и ни съставиха констативен протокол. Казаха ни, че ако не подпишем колективен договор с тях за авторските права, ще подлежим на глоба. После аз проверих в интернет и се обадих в Министерството на културата, откъдето ми казаха, че това дружество е нелегитимно и ако имам желание да пусна жалба, което аз направих", обясни Иван Генчев – управител на заведение за хранене.

 

По закон в България подобен род проверки могат да се правят единствено от Министерство на културата. Затова потърсихме Георги Дамянов – директор на дирекция „Авторско право".

 

„Хората от ЕАЗИПА искат да съставят констативен протокол , могат само ако има наш представител и полиция. Аз имам тук една купчина с жалби, които са дадени на прокуратурата, защото на всичкото отгоре ЕАЗИПА иззема и наши функции. ЕАЗИПА няма никакви права да събира пари или да иска да й се плащат пари за използване на музика на публични мест", подчерта Дамянов.

 

От Европейската агенция за защита на изпълнителските, продуцентските и авторските права обаче не мислят така. В писмен вид те отговориха, че Министерство на културата умишлено въвежда ползвателите в заблуждение относно правата на ЕАЗИПА. Те твърдят, че могат и имат право да защитават както авторски, така и сродни права на музикални произведения.

 

„Това, което ми обясниха е, че предлагат много по-добри условия от тези на конкурентите им от Музикаутор и ПРОФОН, предлагат много по-ниски цени и много по-голяма гама от изпълнители, което няма къде да видиш и да разбереш дали е истина", обясни Иван Генчев.

 

 

„ЕАЗИПА няма никакви права и никакви договори с чужди фирми и автори, които са им дали правата да събират за тях възнаграждения. Така че ние, колкото пъти сме изпращали запитвания тези произведения от вашия репертоар ли са, те никога не са отговаряли, защото те никога не са имали такива права от чужди право носители", твърди Дамянов.

 

Репортер: Надя Ганчева

 

Цялата емисия новини гледайте на Nova Play.