Вижте повече в репортажа на Надя Ганчева...

Скандал около въпроса кой има право да събира пари от заведенията за музиката, която пускат. В събота видяхте как инспектори от дружеството ЕАЗИПА правят проверка на заведение и искат да съставят констативен протокол.

 

Като решение на проблема пък предлагат на собствениците договор с ЕАЗИПА. Според Министерството на културата проверките са незаконни, а договорите на дружеството не защитават нужните права.

 

По закон собственикът на всеки търговски обект, в който звучи музика, трябва да плати за правата й. Според Министерството на културата дружествата, които имат право да събират пари за авторските и сродните права на музиката са Музикаутор и ПРОФОН: "ЕАЗИПА няма никакви права да събира пари или да иска да й се плащат пари за използване на музика на публични места", твърди Георги Дамянов от дирекция "Авторски права" в Министерство на културата.

 

„Това, че впоследствие са го махнали този текст и са оставили само Музикатор и ПРОФОН, за да направят мръсно на ЕАЗИПА, не е наш проблем", твърди Лидия Родина – инспектор ЕАЗИПА.

 

„Казаха ми, че Музикаутор и ПРОФОН им завиждат и затова пускат слухове, че са им отнети правата", подчерта Ангел Михайлов, съсобственик на питейно заведение.

 

Ако инспекторите на Министерството на културата установят, че сключеният договор не покрива правата за музиката, може да наложат глоба до 20 000 лева.

 

„Заведенията, които вече са дали пари и са получили сертификат от ЕАЗИПА мога да бъдат глобени. Ние доказваме, че те са платили за нещо, което ЕАЗИПА не притежава", съобщи Георги Дамянов.

 

„Има много хора, които не знаят и ще бъдат излъгани, този сертификат е невалиден", подчерта Ангел Михайлов.

 

От ЕАЗИПА не пожелаха да застанат пред камерата ни. Изпратиха писмено становище, че не извършват никакви нарушения и договорите им покриват всички права на музиката в заведенията. Според тях Министерството на културата не може да определя или ограничава правата им, защото не притежава тази власт.

 

„ЕАЗИПА има права да събира пари от препродажба на картини", твърди Георги Дамянов.

 

От ЕАЗИПА обясниха, че обжалват пререгистрацията на дружеството си пред Върховния административен съд. Освен това обявиха информацията на интернет страницата на Министерството на културата за "нарущаваща закона и неграмотна". Решението на съда все още се чака, а междувременно от икономическа полиция казаха за Нова телевизия, че са открили редица нарушения в работата на двамата инспектори на ЕАЗИПА.

 

Репортер: Надя Ганчева