Целта на промяната е да се прекрати практиката да преотстъпваме документа си на други хора...

От днес за столичния градски транспорт на хартия се издават само билетите и еднодневните карти. Всички други абонаменти вече ще са във вид на пластични карти. Те ще се презареждат с желания  брой пътувания. За да се ползваме от по-ниски цени обаче, ще трябва да си носим и снимка. 

 

От Центъра за градска мобилност гарантират, че личните ни данни, с които вече ще разполагат, няма да бъдат огласявани. Ще бъдат обаче проверявани, всеки път, когато пътникът не си прилича със снимката на картата. 

 

И занапред ще можем да бъдем просто пътници, редовни и анонимни, каквито сме били, само че това ще ни струва по-скъпо. Ще можем да си вадим и пластични безименни карти. Месечната за една линия обаче вместо 23, струва 28 лева, за всички линии се вдига от 50 на 60, тримесечната за навсякъде - от 130 на 156, шестмесечната - от 255 на 306, а годишната - от 500 на 600 лева. 

 

С по-скъпите цени на новите безименни карти общината иска да пресече практиката да си отстъпваме картите, при все че това не е нарушение.

 

И още една важна подробност: докато по перфорацията на хартиените документи можехме да се подсещаме кога изтичат, сега трябва да си пазим касовите бележки от зареждането на пластичните карти и по тях да се ориентираме докога сме редовни пътници.