Многосгради вече са пред разруха и са опасни за своите обитатели...

 

Все по-често в новините съобщаваме за разцепени панелни блокове в различни градове на страната. Няколко десетки сгради вече са с изтекъл срок на годност и са опасни за своите обитатели. Предотвратяването на проблемите зависи от собствениците на жилищата и от общините.

 

Това е блок 208 в столичния квартал „Надежда". През 2000 г. се разцепи. Наложи се половината обитатели да се евакуират. Според предписание на районната община цялата сграда трябвало да бъде укрепена най-късно до 2006 г.. Обитателите й трябвало да съберат 250 хил. лева.  Някои от тях заявиха, че едва днес научават, че не са изпълнили задълженията си.

 

Когато навремето частните собственици не са събрали пари за укрепването обаче според Закона за устройство на територията е трябвало е да се намеси общината. При наличието на очевидна опасност местната власт трябва да се заеме с мерки, а после да си търси парите от частните собственици.  Тепърва обаче ще се прави нова експертиза, за да се види подлежи ли въобще нещо на укрепване, след като чиновници днес отбелязаха опасност от срутване.

 

Сега районната община иска столичният инспекторат да огради целия жилищен вход с лента като местопрестъпление. Целта е да се запази живота на тези, които влизат вътре, както и на тези, които живеят в съседство.

 

За да излязат от ада, жителите разчитат на помощ от кметството. Стига обаче в техния частен случай новата експертиза да докаже, че изначално блокът е бил сбъркан - с плитки основи върху неподходящ терен.

 

Репортер: Рада Богданова

 

 Гледайте цялата централна емисия на Новините на Нова на сайта на Nova Play.