Прогнозата е за последните четири месеца от тази година...

 

Еврото се срина спрямо американския долар на пазари в Азия, като достигна най-ниското си ниво в последните четири месеца. Причината се крие в безпокойството за еврозоната на фона на предстоящите нови избори в затъналата Гърция.

 

Единната европейска валута регистрира спад до 1,2693 долара, най-ниското ниво от 16 януари, и до 101,96 йени спрямо 102,2 йени на търговията в Ню Йорк, което е най-ниското ниво от средата на февруари.

 

Информацията за спада идва на фона на заявлението на германския финансов министър Волфганг Шойбле, че е невъзможно предоговаряне на международната спасителна помощ за Гърция.

 

"Това е много старателно подготвена програма, тя не може да бъде предоговаряна", заяви Шойбле ден след като гръцките политически лидери съобщиха, че не могат да сформират ново правителство и това налага провеждането на нови избори.

 

Новите избори, които трябва да се проведат в средата на идния месец, удължават кризата, която в крайна сметка може да принуди Атина да излезе от еврозоната и дори от Европейския Съюз.

 

"В Гърция има увеличено изтичане на капитал от собствения й банков сектор и широка дискусия за разпространение на заразата. Не Гърция сама по себе си е проблемът, а надеждността на еврото като валута", допълни Австралийската национална банка.