Освен на Меркел, скачат и заплатите на министрите в първото повишение от 12 години

 

Германският канцлер Ангела Меркел и министрите й се споразумяха за първи път от 12 години насам за увеличение на заплатите, съобщи немското правителство. Възнагражденията на канцлера, на нейните министри и на държавните секретари ще нараснат с 5.7% на три етапа до август 2013 г. след взетото решение.

 

Заплатата на Меркел, която е на власт от средата на 2005 г., ще нарасне до средата на 2013 г. с 930 евро и ще достигне близо 17 016 евро. Първото увеличение ще влезе в сила със задна дата от 1 март.

 

След години на умереност, повишенията на заплатите се увеличиха през последните седмици в различните браншове в Германия. Те бяха стимулирани от самия министър на финансите Волфганг Шойбле, който неотдавна заяви, че времето за повишаване на заплатите е дошло.

 

Германската политика по отношение на възнагражденията на държавните фигури често беше критикувана от съседните страни. Те я определиха като спирачка за консумацията, а следователно и за вноса, който не им позволи да се възползват от просперитета на немската икономика.