Дядо Али Бехчет е най-старият гледач у нас и продължава да се грижи за двамата си африкански питомци

82-годишният дядо Али Бехчет, с когото ви запознахме през февруари, продължава да се грижи за две малки лъвчета, родени в зоологическата градина в Разград. Първоначално лъвчетата бяха три, но за съжаление вече са само две.

 

"Ела, бебче, ела при дядо, не се страхувай", кани с нежен глас Бехчет, докато храни двете лъвчета, родени преди 8 месеца в миниатюрната зоологическа градина в Разград.

 

82-годишният бай Бехчет е най-възрастният от пазачите в зоологическите градини и кътове в България. За 33 години стаж е отгледал 15 лъва.

 

Той е единственият в "занаята", който поддържа пряк контакт с тези хищници. Най-голямата му грижа в момента са двете малки на 6-годишната лъвица Рая и бащата Любо. Бебетата - мъжко и женско, се родили през септември 2011 и вече тежат над 50 кг.

 

"Още не съм ги кръстил, викам им бебета и те разбират", разказва гледачът пред кореспондента на Франс прес в България, като гали лъвчетата по гърба и ги чеше зад ушите под внимателния поглед на майка им в съседната клетка.

 

"За да се сприятелиш с животни, както е и с хората, трябва подход, трябва да им покажеш, че ги обичаш. Само че докато хората невинаги откликват добронамерено, животното винаги разбира и ти отговарят с нежност", обяснява възрастният приятел на животните.