Трусът бе със значително по-кратко времетраене от първия, ударил два дни по-рано...

Нов силен вторичен трус разлюля Западна България минута преди 01:00 часа след полунощ. Според Европейския сеизмологичен център земетресението е било с магнитуд 4,3 по скалата на Рихтер. Епицентърът е бил на 20 км югозападно от София, отново в района на Перник, на дълбочина 10 км.

 

В същото време, от Сеизмологичния център към Геофизичния институт на БАН съобщиха за Новините на Нова, че силата на труса е била 4 по Рихтер

 

Трусът бе със значително по-кратко времетраене от първия, ударил два дни по-рано София и Перник, който бе с магнитуд 5.8.

Земетресението е било усетено в София, Перник, Благоевград, Самоков, Монтана и Кюстендил.

От МВР съобщиха, че няма данни за загинали, нито пострадали хора. Няма нанесени сериозни материални щети. Екипи на местното управление за пожарна безопасност и защита на населението са в готовност да реагират в случай на необходимост и да окажат съдействие при сигнал от граждани. В Перник и региона патрулират дежурни екипи на "Охранителна полиция" - ОДМВР.

В последните часове след земетресението не са усетени по-силни трусове

 

Репортерът на Нова ТВ – Николай Василковски беше в Перник тази нощ. Той съобщи, че в крайните квартали на града хората за поредна нощ спят навън. Направили са импровизирани палаткови лагери и са запалили  огньове, за да могат да се топлят.

Пред нашата камера всички споделиха, че са много изплашени, защото трусът бил също много силен, а от покривите им отново има нападали тухли, керемиди и комини и напукани стени. В един от кварталите има дори паднала тераса.

Обстановката  наистина е напрегната, особено в по-старите квартали, където блокчетата са стари и тухлени. Дали заради паниката или не, за хората двата труса през последните дни са почти идентични. Затова все още са по улиците и ги е страх да се приберат", потвърди репортерът на Нова.

Описването на щетите продължава от служители на Общинска администрация, някои от хората обаче се оплакват, че все още не са успели да се свържат с Общинския кризисен щаб.

Междувременно, от БАН категорично опровергаха публикувани прогнози в пресата за ново по-силно земетресение със сила 7 по скалата на Рихтер.