Все още обаче съществува известна възможност да има още земетресения...

За „Здравей, България" проф. Николай Милошев - директор на Геофизичния институт към БАН, потвърди, че земетресението от изминалата нощ със сила 4 по Рихтер е вторичен трус след силното земетресение с магнитуд 5,8.

Той заяви, че трусът е бил предвидим, но че е било многократно съобщавано, че земетресение от порядъка на 4 по Рихтер е напълно възможно да се случи като затихване на огнището.

„Много се надявахме, че няма да се случи, но за съжаление се случи. Слава Богу, няма нищо страшно, поне доколкото зная. Разговарях и с кметицата на Перник, и с зам.-кмета на Радомир. Мисля, че няма никакви сериозни материални щети, да не говорим за жертви", коментира сеизмологът.

По думите на проф. Милошев, съществува известна възможност да има още земетресения. След земетресението от тази нощ обаче, вероятността да има нови е по-малка.

„Това е естествен начин, по който се разтоварва остатъчното натрупано напрежение, Това подсказва, че енергията в огнището е вече на изчерпване", успокои проф. Милошев.

 

Той допълни, че няма как едно земетресение с магнитуд 5,8 да затихне за 48 часа и че затихването е до дни или до седмици.