Сдружение "Доза обич" у нас работи за превенция и тестове...

Венозната употреба на наркотици е причина за близо половината от новорегистрираните случаи на ХИВ-позитивни в източна Европа и Централна Азия. Данните са на Световната здравна организация.

Точна статистика за броя на вирусоносителите сред т.нар. инжекционни наркомани у нас няма, но броят им, особено в големите градове, нараства. Това твърдят от сдружение „Доза обич" в Бургас. Неправителствената организация работи по Програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИН сред рисковите групи.

Само за час  мобилният кабинет на сдружението „Доза обич" в Нова Загора посети над 20 души от ромския квартал.  Всички те се подложиха на бърз тест за ХИВ.  

Сдружението от години работи за ограничаване на разпространението на ХИВ инфекцията сред венозни наркомани. Хора извън тази рискова общност също получиха съвет как да се предпазят от СПИН.

При наркозависимите рискът от заразяване с ХИВ и други инфекции  се увеличава и заради употребата на чужди игли и спринцовки. Затова част от работата на „Доза обич" е да предоставя  стерилни комплекти. 

На хората, които приемат наркотици инжекционно от сдружението оказват психологическа и социална подкрепа, за да се справят със зависимостта си и рисковете от нея.

Репортер: Десислава Младенова