Очаква се да се обсъждат начините за прекратяване на насилието...


Представители на повече от 90 държави, сред които и министъра на външните работи на България - Николай Младенов и сирийската опозиция, се събират в Париж за третата среща Приятелите на Сирия. Очаква се да се обсъждат начините за прекратяване на насилието и засилване на натиска върху режима в Дамаск чрез нови санкции.

В навечерието на срещата опозиционния Сирийски Национален Съвет поиска използването на глава седма от Устава на ООН за да бъде придаден задължителен статут на мирния план за Сирия на Кофи Анан.

"Парижката конференция трябва да изготви препоръка към Съвета за сигурност на ООН за прилагането на Глава седма от Устава. Трябва да бъде ясно демонстрирана и подкрепа за Сирийския национален съвет и Свободната сирийска армия", коментира Ахмед Рамадан от Сирийския национален съвет.

Сирийската опозиция няма да се яви в Париж с централизирано ръководство. Над 300  нейни звена имаха среща в Кайро, за да излъчат единно ръководство, но сред скандали и взаимни обвинения такова не беше избрано. На срещата на Приятелите на Сирия в Париж отново няма да присъстват Русия и Китай. Те нямаха свои представители и на предишните 2 конференции.

Като знак за ангажираността на международната общественост със случа, Николай Младенов изрази готовност България да е домакин на следващото събиране на Приятелите на Сирия.