Управляващите, които ще дойдат на власт през 2013 г., ще бъдат ударени от целия външен дълг...

Сделката с еврооблигациите, която правителството на ГЕРБ сключи, е капан за следващия кабинет, който ще дойде на власт през 2013 г. Това заяви в ефира на „Здравей, България" председателят на Единната народна партия (ЕНП) Мария Капон.


„Следващите управляващи ще бъдат ударени от целия външен дълг, който е в размер на около 3 млрд. лева. Няма да има фискален резерв, а само хроничен дефицит ", обясни Капон.


Тя определи като „самохвалство" твърдението на финансовия министър Симеон Дянков, че са много ниски лихвите по кредита, който България взе, за да погаси дълга си от времето на кабинета на НДСВ. Според Капон лихвата от 4.5% наистина е изгодна, но тя се дължи само на факта, че страната ни се ангажира да изплати новото си задължение за срок от пет, вместо за 10 години.


„Дългът беше взет в сравнително правилен момент, защото Европейската централна банка намали още повече лихвите си, след като ние взехме дълга", коментира още лидерът на ЕНП.


Тя изрази съмнение във възможността банките да свалят лихвите по потребителските кредити. И определи като „вид рекет" опитите на Дянков да накара финансовите институции да предприемат подобна крачка.


„Целта на министъра е да накара банките да купуват държавни книжа на много по-ниска доходност", заключи Капон.


Целия разговор с председателя на ЕНП вижте във видеото.