Това коментира Сума Чакрабарти при началото на работното си посещение у нас...

При тежката ситуация в цяла Европа, България се движи в правилна посока. Това коментира новоизбраният президент на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) - Сума Чакрабарти, при началото на работното си посещение у нас.

Институцията, която той оглави преди по-малко от месец, е инвестирала почти два и половина милиарда евро в икономиката ни от 1993 година насам. Основните част от средства й у нас са вложени в частния сектор.

Проект за модернизацията на градския транспорт в Бургас, с помощта на банката, доведе нейния президент у нас, само две седмици след избирането му на поста.

Сър Сума Чакрабарти цели буквално институцията  да развива общини, региони и цели страни.

„Проектите варират в своя обем, във връзка с това какво е търсенето на пазара в момента. Основната тема за мен е да се постигне растеж и да се увеличи заетостта", обясни Сума Чакрабарти.

У нас Европейската банка за възстановяване и развитие работи по проекти от схеми за енергийна ефективност на жилищата до газификация на групи от общини.

Въпреки кризата, България спазва завишена финансова дисциплина, подчерта Чакрабарти:

„В сравнение с много други страни, включително и страната за чието правителство работех до неотдавна - Великобритания, България има нисък дефицит, ниска инфлация, рейтинговите агенции покачват нейното рейтингово ниво нагоре."

Гледайте повече във видеото.

Репортер: Данаил Глишев