Според експремиера докато има политическа квота във ВСС, няма как органът да бъде независим...

„Трябва да има повече ред в съдебната система. По това никой не спори”, заяви бившият зам. министър-председател и образователен министър Даниел Вълчев. Поводът за неговия коментар беше случващото се през последната седмица в съдебната ни система.

Висшият съдебен съвет (ВСС) „послушно” е назначил всички, предложени от вътрешния министър Цветан Цветанов, хора,  смята Вълчев. Според него намесата на изпълнителен орган в правораздавателната система е неправилно, тъй като Съветът трябва да бъде независим. Вълчев също така подчерта, че председседателят на ВСС е именно правосъдният министър, назначен от министър-председателя Бойко Борисов. „Да няма някакво недоразумение кой определя дневния ред на този Висш съдебен съвет”, коментира бившият министър.

Вълчев окачестви идеята на премиера за даването на възможност за кариерно израстванне на висшите магистрати като неетична. Причината според него е първоначалното критикуване, отправено към тях, и последвалото изменение в закона, така че същите да бъдат поощрявани.  Друго правомощие, което магистратите вече имат, е изборът на нов главен прокурор.


Вълчев не подмина и нашумелия случай със съдия Мирослава Тодорова, който беше коментирам и в черновата на доклада на Европейската комисия за България. Според него Тодорова е „човекът, който стана символ на противоречията между съдебната и изпълнителната власт”. Дали уволнената от ВСС съдия наистина е злоупотребявала, забавайки голям брой дела с по пет години, експремиерът не коментира, но добави, че не трябва да има „двоен аршин”.

С това уволнение няма съмнение, че ВСС казва ”никой в съда няма право да оспорва това, което казва правителството. Ако го оспори, той ще бъде тежко наказан”, заяви Вълчев. Според него няма как подобен орган да не бъде политизиран, имайки предвид, че има парламентарна квота. „В България всеки мандатен орган обръща много лесно палачинката, когато види политически натиск”, заяви Вълчев.

 „Това в света не се цени, тъй като идеята за разделение на властите е много стара”, допълни още той.

Една от главните теми, които бяха обсъдени в доклада на Европейската комисия, е именно за наказателните дела. По нея бившият министър сподели, че хората остават с впечатление, че в България се издават малко осъдителни присъди. Вълчев заяви, че всеки, познаващ статистиката, знае, че се издват над 95% именно такива присъди. Това, което обаче дразни обществото, е, че точно тези, които хората виждат, че мястото им е в затвора, те продължават да са на свобода. Вълчев беше категоричен, че „борбата с престъпността не е някаквъв сериал”, а, че тя се прави методично.

Междувременно бившият министърът заяви, че от сдружение „България на гражданите”, чийто член е той, във вторник са внесли документите за регистрация на едноименната партия. „Не може със законови средства или по „някакъв силов” начин един процес да бъде спрян. Ние не искаме уговорен мач”, завърши Вълчев.

 

Целия разговор с Даниел Вълчев вижте във видеото.